JoriKostiainen

Evankelisluterilaisen kirkon synnintunnustus

Luterilaiseen jumalanpalvelukseen kuuluu synnintunnustus, joka luetaan sen alussa. Synnintunnustuksia on monia. Yksi niistä, verrattain yleinen, kuuluu näin:

 

Taivaallinen Isä.

Sain kasteen sinun lapseksesi.

Sinä siirsit minut pimeydestä valoon,

kadotuksen alta taivaan perilliseksi.

En ole kuitenkaan elänyt niin kuin lapsellesi sopii.

En ole kuunnellut ääntäsi enkä totellut tahtoasi.

Jumala, armahda minua Poikasi Jeesuksen Kristuksen tähden.

Pese minut puhtaaksi ja anna kaikki syntini anteeksi.

 

Muistan ihmetelleeni sitä, miksi synnintunnustus luetaan aina joka kerta palveluksessa. Eikö tosiaankaan mene viikkoakaan niin, etteikö jotain syntiä tulisi tehtyä? Entä miksi kyseinen synnintunnustus luetaan nimenomaan kansankirkossa?

Todellisuus varmastikin on se, että ei todellakaan mene viikkoakaan niin, ettemmekö me jollain tavalla rikkoisi Korkeimman tahtoa vastaan. Todellisuus siis on varmasti rumempi kuin me näemmekään ja tajuamme. Siksi kyseinen synnintunnustus.

Entä sitten se, miksi se luetaan nimenomaan kansankirkossa? Onko Suomen kansa erityisen syntinen kansa? Varmasti on. Siksi sitä luetaan siellä. Toiseksi syyksi lukisin sen, että kansankirkosta on sanottu, että sen rakenne on omavanhurskas.

Joku on voinut todeta, että ikäänkuin kansankirkossa elettäisiin vanhassa liitossa, lain alla, ei armon alla. Tämän voi ehkä todeta siten, että kysyy satunnaiselta kirkossakävijältä mitä kristillisyys on hänelle. Vastaus voi olla, että sääntöjen ja määräyksien noudattamista, sen sijaan kuin että sen tulisi olla vapautta ja armoa Kristuksessa, jossa nuo säännöt ja määräykset (laki) täytetään.

Suomen kansan syntisyys ja tämä vanhan liiton käsitys kristillisyydestä mielestäni selittävät sitä, miksi ko. synnintunnustus luetaan aina kansankirkossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.